Oljefyr ut – bergvarme inn

Fra 2020 ble det ulovlig å bruke fossilt brensel til oppvarming i privatboliger. Her er en artikkel om en løsning vi leverte i 2019:

Elverum Rørservice har erstattet flere oljebaserte fyringsløsninger det siste året med bergvarme, noe som er en fullgod erstatning. Berg- og jordvarme er betydelig mer effektivt enn luft-til-luft varmepumper.

Vår rørlegger Tor Arne Ottershagen var ute på en slik installasjonsjobb i slutten av oktober, i et hus nær Elverum sentrum.
– Der borte i hjørnet står den gamle oljefyren som skal ut, og her har vi den nye varmepumpa/varmeveksleren som skal inn, forklarer han.

Rørlegger Tor Arne Ottershagen klargjør og planlegger for bytteoperasjonen som skal skje om kort tid.

Varmepumpa som skal installeres er av merket Nibe, som vi har god erfaring med fra tidligere installasjoner. De er stabile og ukompliserte i drift, og vi mener de virkelig gir valuta for pengene.

– Det er selvfølgelig litt tankearbeid og planlegging som skal til for å få det hele til å gå smertefritt. Deler av eksisterende røropplegg etter oljefyren gjenbrukes i den nye løsningen, men det må selvfølgelig tilpasses.

Her kommer varmen opp fra grunnen. Via rør fylt med glykol transporteres jordvarmen inn til varmepumpemodulen i kjelleren.

I tillegg skal det nye rør på plass. Bergvarme er basert på at man borrer seg ned i grunnen, i dette tilfellet om lag 220 meter. I borrehullet plasseres det rør som fylles med glykol. Væsken vil sirkulere inn til varmepumpemodulen i kjelleren via rør som graves ned i bakken, og slik nyttegjør man seg den jordvarmen som glykolen magasinerer opp fra dypet.

– Vi har levert flere slike installasjoner gjennom 2019. Men jeg syns likevel at det egentlig er forbausende få, med tanke på hvor mange eneboliger som er basert på oppvarming med fossilt brensel, sier Ottershagen.

Har du ennå ikke gjort noen grep for å finne en god erstatning for din gamle oljefyr? Ta gjerne kontakt med oss for en befaring, og et tilbud basert på jord- /bergvarme. Vi i Elverum Rørservice står parat til å gi gode råd, og hjelpe deg med å finne den løsningen som passer best for ditt behov.

Vi leverer også løsninger basert på flisfyring eller pellets.

Oljefyr ut – bergvarme inn